February 7, 2023

Eropah dan Asia Tengah pasaran baru dalam Visit Malaysia Year 2014

VMY 2014

Visit Malaysia Year 2014 Grand Launch

4th January 2014, Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Visit Malaysia Year 2014 is the nation’s biggest tourism celebration bustling with non-stop excitement from dazzling parades, colourful cultural shows, fabulous food festivals, exciting sports, music and arts festivals, shopping extravaganza and many more.

Now to get the year kicking off with colourful activities, be there for the Visit Malaysia Year 2014 Grand Launch! It promises to be one of the nation’s most captivating moments in celebration of 1Malaysia Truly Asia!


………………..source from http://www.vmy2014.com.

vmy 2014 parade

Untuk tahun melawat Malaysia 2014 nampaknya Tourism Malaysia mensasarkan lebih kepada pasaran baharu termasuk Rusia, Kazakhstan serta negara-negara benua Eropah. Secara tradisi pelancong daripada Cina, India dan Singapura adalah yang biasa dan tahu tentang Malaysia disamping di negara mereka juga banyak pakej lawatan ke sini. Agak bagus juga menumpukan kepada pasaran yang baharu dalam meningkatkan kedatangan pelancong luar.

Dari Utusan Malaysia mengenai sasaran kedatangan pelancong sempena VMY 2014:

KUALA LUMPUR 28 Dis. – Sekretariat Tahun Melawat Malaysia 2014 menyasarkan kehadiran pelancong pada tahun depan daripada negara-negara pasaran baharu termasuk Rusia, Kazakhstan serta negara-negara benua Eropah.

Pengurus Besarnya, Nor Yahati Awang berkata, pihaknya telah giat menjalankan promosi mengedarkan risalah mengenai Malaysia ke seluruh dunia bagi mencapai sasaran 28 juta pelancong pada tahun hadapan.

Kedatangan lebih ramai boleh merancakkan ekonomi Negara jika diramalkan lebih ramai orang tempatan berjimat cermat kerana kenaikan harga barang juga prosedur penjimatan Kerajaan Persekutuan / Negeri yang mengurangkan acara di hotel-hotel.

Secara keseluruhhannya Malaysia kekal aman kerana pilihan raya umum pun sudah lama berlangsung dan usaha Kementerian membenteras jenayah berat seperti Ops Cantas. Tidak seperti Negara Thailand, keadaan politik juga tidak begitu ekstrem dan jika adapun tunjuk perasaan adalah dalam skalanya kecil dan biasanya tertumpu di ibu negara. Negeri-negeri lain begitu aman dan giat juga mempromosikan tempat pelancongan tempatan…

proboscis monkey

asmaliana

Hi, I'am Asmaliana, I work at Tourism Melaka. I love my state, Melaka, the world heritage city by UNESCO.

View all posts by asmaliana →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.