Outsmart theft while walking…

Bag yang amat bagus untuk keselamatan ketika keluar dan berjalan kaki. Kecurian secara kelalaian atau peragut (snatch theft). Nampaknya yang lebih bahaya jika kita tidak tahu langsung yang kita ini dicuri. Sebab tak ada apa yang hilang. Tetapi identiti kita telah dicuri. Semuanya sebab teknologi RFID(Wireless identity theft). Tapi rasanya passport Malaysia tak guna teknologi RFID lagi kan?

— asmaliana

Johor well kept secret tourism spot


“Sungai Peradin in Pontian, Johor is a well kept secret where visitors can go birdwatching and explore the beautiful mangrove forest. Once upon a time, there was a German community living here whose remnants can still be seen today.”

Rasanya ramai yang tak tahu tempat dekat Pontian ni. Negeri Johor memang negeri yang paling dekat sekali untuk orang Melaka menjalankan aktiviti eco-tourism dan adventurous. Kalau nak pegi jauh sikit tentulah Pahang dan Jauh lagi Sabah atau Sarawak. Johor mempunyai pakej lengkap dari Menjelajah Taman Negara, scuba diving di Tioman, Gunong Ledang dsb..

— asmaliana

Why you should visit Melaka – said a writer

Tempat pelancongan yang ada keunikan tersendiri dan dijaga baik akan dengan sendirinya mendapat promosi percuma di mana-mana. Lebih-lebih lagi di zaman media sosial dan Internet Video, maklumat lebih mudah dikongsi dan dicapai. Sebagai contoh jiran tetangga kita Thailand, oleh kerana keindahan budaya dan alam sekitarnya, ramai pihak mempromosi Thailand melalui pakej pelancongan, program realiti, program masakan dan juga sukan tomoi yang popular seluruh dunia.

Nampaknya Melaka juga ke arah itu, sebagai contoh seorang penulis kembara yang telah pergi ke lebih 50 puluh buah negara menyatakan kegemarannya adalah Melaka. Baca tulisan beliau di sini. Artikel beliau di tulis pada laman web yang mempunyai ranking tinggi dan dikongsi oleh laman-laman kembara yang lain dan juga rss feed yang membolehkan Melaka dibaca beribu orang dalam masa singkat. Beliau juga ada membuat dokumentari pendek dan memuat naik di youtube seperti di atas!

— asmaliana

DSC02048

Malaysia most Friendliest Countries in Asean


Menurut senarai Forbes’ World’s Friendliest Countries’, Malaysia di kedudukan ke-10 negara yang penduduknya paling ramah. Ramah ini sudah tentu diklasifikasikan apabila kita menerima kedatangan pelancong. Survey ini dibuat oleh HSBC Expat Explorer Survey 2012. Dalam 10 terbaik hanya Malaysia daripada Negara ASEAN. 10 senarai itu adalah:

1. Cayman Islands
2. Australia
3. United Kingdom
4. Canada
5. New Zealand
6. Spain
7. United States
8. Bermuda
9. South Africa
10. Malaysia

Continue reading “Malaysia most Friendliest Countries in Asean” »

— asmaliana

as usual group photo

Dinner at River Cruise

Semua orang memang dah tau tentang Sungai Melaka dengan botnye atau River Cruise. Adalah disarankan untuk menaiki River Cruise pada waktu malam kerana pemandangan lebih cantik dengan lampu LED dan Neon berwarna-warni. Nak-nak bila bot lalu dekat kawasan Kampung Morten. Sampai ke bumbung rumah mereka terang benderang. Sebenarnya kita boleh menikmati makan malam ala cafe di hotel di atas river cruise tu. Menu adalah daripada Barat ke timur. Sila telefon river cruise untuk tempahan. Gambar adalah grup daripada Tourism Terengganu yang dinner di atas river cruise baru-baru ini.

— asmaliana

at bistro 1673 front

Bistro Year 1673 at Jonker Street

Among the oldest building at Jonker Street is the Atlas Ice building. Located at the end of Jonker Street now known as Bistro Year 1673. At first sight the Jonker Year 1673 look very historic with old brick and hard wooden window make you want to take a look what is inside. The Bistro open in the morning 10pm to late night at 12pm. Got live band in the evening too. Although the presentation look colonial, they serve wide variety of menu from local to western. About the building:

Continue reading “Bistro Year 1673 at Jonker Street” »

— asmaliana

Inspiring Your Life & Become More Meaningful!!