Boboiboy di Melaka Wonderland 16-18th Nov2012


Katun kegilaan anak-anak zaman sekarang ini akan berada di Melaka wonderland pertengahan bulan ini. Tak seperti zaman kita kanak-kanak dahulu, katun seperti boboiboy dan upin-ipin ini telah menjadi lebih komersial kerana minat kanak-kanak ini mampu merobek wang ibu-bapa. Ini adalah satu petanda baik industri katun tempatan kerana sebelum ini kanak-kanak ini lebih terarah kepada katun Jepun seperti naruto dan hello kitty….

MELAKA WONDERLAND THEME PARK & RESORT
3 NOVEMBER 2012

Continue reading “Boboiboy di Melaka Wonderland 16-18th Nov2012” »

— asmaliana

roof top garden

Garden by the roof


Roof top garden di Manhattan pic from wikipedia

Sekarang ni di negara-negara Maju mereka mula menghijaukan bangunan-bangunan yang ada. Almaklumlah diorang ni banyak pencakar langit yang moden. Mereka yang duduk di kota metropolitan macam New York tu bangun-bangun terus nampak batu yang menjulang, nak tengok pokok yang menghijau kenalah keluar ke taman-taman yang di bina oleh Kerajaan. Sebab itu mereka banyak taman-taman rekreasi. Amalan untuk menghijaukan bangunan pula dikatakan mampu untuk menyejukkan suhu bangunan sekaligus menjimatkan kos bahan api. Ianya juga mampu menyerap sebahagian air hujan dan dapat mengurangkan banjir kilat.

Continue reading “Garden by the roof” »

— asmaliana

Harvesting Rainwater

Rain harvesting atau direct translate iaitu ‘menuai air hujan’ adalah amat Jarang dilakukan dan diperkatakan di Malaysia.Jika ada pun hanya lebih kepada contoh amalan baik Teknologi Hijau. Ini kerana Malaysia dirahmati dengan air yang melimpah ruah. Minggu ni pun nampaknya musim monsoon timur laut hinggakan beberapa tempat di Melaka dan Johor sedikit banjir. Jadi biasanya kita hanya melihat dan membiarkan air hujan itu berlalu dengan begitu sahaja. Di kampung-kampung pula lebih prefer perigi daripada menadah air hujan.

Berlainan pula dengan Negara seperti di Amerika dan India di mana ramai juga isi rumah di sana yang telah mempraktikkan amalan menadah air hujan. Air ini digunakan untuk kegunaan seperti menyiram pokok, membasuh baju dan pinggan mangkuk. Di India pula, air ini adalah lebih penting kerana kekurangan air bersih yang terawat dan ia juga untuk minum dan masak.

Continue reading “Harvesting Rainwater” »

— asmaliana

bestwestern

New hotel at the Riverside…


It is Best Western Wana Riverside Hotel. Located at No. 2, Jalan Munshi Abdullah, 73420 Melaka. Easy access from the main road before the bridge that connect to Jalan Hang Tuah. Melakans will familiar with Plaza Inn building before the Best Wana Riverside building is restored. At the riverside got musical fountain that function at night…Visit the hotel website here.

Continue reading “New hotel at the Riverside…” »

— asmaliana

cuti-cuit 1 malaysia

Support Cuti-Cuti 1Malaysia…


Bermula pada hari ini hingga 4 November 2012, Kementerian Pelancongan mengadakan program Cuti-Cuti 1Malaysia (CC1M) Night Tourism Fair bertempat di i-City Shah Alam. Maklumlah musim cuti sekolah semakin hampir dan mood untuk melancong telah mula dirasai apabila masuk hujung tahun. Baca berita mengenai CUTI-CUTI 1MALAYSIA NIGHT TOURISM FAIR KEMBALI LAGI! disini dan Boost for local tourism here.

— asmaliana

oncc melaka win aisa 2012 award

Congrats to One Number Call Center Melaka!


Rakan-rakan di pentadbiran awam Negeri Melaka sudah tentu amat berbangga kerana Melaka telah membolot 2 anugerah Inovasi Sektor Awam yang telah diadakan bersekali dengan perjumpaan bersama KSN Semalam. Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka melalui ONCC dan Pejabat Daerah dan Tanah Alor Gajah. Berbanding inovasi yang lebih berbentuk inhouse di PDTAG siapa yang tak kenal dengan ONCC. Sehinggakan Putrajaya pun mahu buat ONCC sendiri. ONCC ini adalah cetusan idea YAB Ketua Menteri Melaka. Menurut berita di TV1 baru tadi, Bos ONCC En. Ramli Mohd Ali menyatakan bahwa sekarang ONCC menerima sehingga 60 ribu panggilan sehari berbanding 3000 panggilan pada awal penubuhannya. Jika tuan-tuan biasa menggunakan ONCC Melaka dan cuba pula untuk menghubungi jabatan-jabatan kerajaan/kementerian di luar Melaka…rasailah perbezaannya!

— asmaliana

Inspiring Your Life & Become More Meaningful!!