DSC00618

Merangsang aktiviti ‘Creative Tourism’ yang mengujakan…

Creative Tourism sekarang semakin dicari-cari oleh pelancong luar khususnya dari Eropah dan Amerika. Berbeza dengan pelancong dari sekitar Asia yang gemarkan persekitaran yang selamat untuk sekeluarga dan suka bersantai disamping mencari tempat membeli-belah yang murah. Creative tourism ini dikembangkan daripada Cultural Tourism. Aktiviti daripada Kebudayaan diluaskan lagi menjadi Pelancongan secara Kreatif.

Kreatif ini bukanlah bermaksud semua perkara yang sedia ada diubah menjadi sesuatu yang baru atau menarik tetapi ianya adalah mempromosikan semua aktiviti masyarakat setempat menjadi cabang industri pelancongan yang baru. Di dalam dunia sekarang yang tanpa sempadan dan perkembangan teknologi, pelbagai produk pelancongan dan mercu tanda boleh dibangunkan oleh manusia jika mempunyai wang dan sumber.

Continue reading “Merangsang aktiviti ‘Creative Tourism’ yang mengujakan…” »

— asmaliana

enrich mas

50% off for enrich Malaysia Airlines


Untuk member Enrich frequent flyer programme ada potongan 50% untuk tiket penerbangan seluruh dunia melalui Malaysia Airlines. Promosi yang bertemakan “Live the Dream” ini sehingga 31 Disember untuk perjalanan antara Feb 1 hingga June 30 tahun depan. Baca Berita MAS’ Enrich members can ‘Live the Dream’. Atau layari www.enrich.malaysiaairlines.com . Anda suka MAS atau Air Asia? Jawapannya sudah tentu anda suka naik kedua-duanya kalau dapat tiket free….

— asmaliana

mars rovers

Explore Melaka Space Fair 2012

Masih sempat lagi untuk membawa anak-anak ke Planetarium Melaka yang terletak di bulatan MITC Ayer Keroh untuk melihat pameran Melaka Space fair 2012. Program berbentuk pendidikan sains angkasa lepas ini adalah kerjasama antara Planetarium Melaka dan National Aeronautics and Space Administration (NASA). NASA memanglah agensi penerokaan angkasa lepas yang unggul di dunia ini kerana mereka telah pun berada di angkasa lepas sejak tahun 50-an lagi. Cuba tanya anak-anak anda adik minat nak jadi angkasawan ke pemain bola sepak pro?

Melaka Space Fair Carnival 2012 will be held on 5th to 11th November 2012 at Melaka Planetarium Adventure Science Centre. This is a collaborated educational carnival between the Melaka Planetarium Adventure Science Centre and the National Aeronautics & Space Administration (NASA) of the United States. For more information, log on to www.msf2012.planetarium.my.

Continue reading “Explore Melaka Space Fair 2012” »

— asmaliana

rtc

RTC Melaka at Linggi

Orang Melaka bakal menerima satu lagi pusat transformasi dari Kerajaan Pusat selepas Urban Transformasi Center (UTC) di Jalan Hang Tuah. Kini Rural Transformasi Center telah pun siap dan akan dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia sendiri pada sabtu ini 10 November 2012 jam 2 petang. Dimanakah tempatnya? RTC Melaka ini terletak di kompleks LKIM Kuala Linggi. Kalau dalam google maps ikut jalan laut cari yang hujung sekali ke arah Muara Sungai Linggi di Kampung Kuala Linggi.

Continue reading “RTC Melaka at Linggi” »

— asmaliana

Boboiboy di Melaka Wonderland 16-18th Nov2012


Katun kegilaan anak-anak zaman sekarang ini akan berada di Melaka wonderland pertengahan bulan ini. Tak seperti zaman kita kanak-kanak dahulu, katun seperti boboiboy dan upin-ipin ini telah menjadi lebih komersial kerana minat kanak-kanak ini mampu merobek wang ibu-bapa. Ini adalah satu petanda baik industri katun tempatan kerana sebelum ini kanak-kanak ini lebih terarah kepada katun Jepun seperti naruto dan hello kitty….

MELAKA WONDERLAND THEME PARK & RESORT
3 NOVEMBER 2012

Continue reading “Boboiboy di Melaka Wonderland 16-18th Nov2012” »

— asmaliana

roof top garden

Garden by the roof


Roof top garden di Manhattan pic from wikipedia

Sekarang ni di negara-negara Maju mereka mula menghijaukan bangunan-bangunan yang ada. Almaklumlah diorang ni banyak pencakar langit yang moden. Mereka yang duduk di kota metropolitan macam New York tu bangun-bangun terus nampak batu yang menjulang, nak tengok pokok yang menghijau kenalah keluar ke taman-taman yang di bina oleh Kerajaan. Sebab itu mereka banyak taman-taman rekreasi. Amalan untuk menghijaukan bangunan pula dikatakan mampu untuk menyejukkan suhu bangunan sekaligus menjimatkan kos bahan api. Ianya juga mampu menyerap sebahagian air hujan dan dapat mengurangkan banjir kilat.

Continue reading “Garden by the roof” »

— asmaliana

Inspiring Your Life & Become More Meaningful!!