Category Archives: Eco-tourism

serama

Serama Is the World Smallest Chicken

serama
Serama Chicken is really originating from Malaysia and now it is starting to get popular around the world. Malaysian also make the Serama gains it’s popularity among pet lovers around the world. Although the chicken is popular, many of us don’t really realize it because this chicken have special group of enthusiasts. I think it is very rare to find some one who had the Serama as their pet compares to cat or dog. We also don’t eat this type of chicken, but it is a chicken and naturally we can cook them. I heard this chicken can worth up to $10,000 Malaysian Ringgit.

Continue reading “Serama Is the World Smallest Chicken” »

— asmaliana

blue and gold macaw

Taman Burung Melaka dilancar…

blue and gold macaw

Esok, Sabtu, 23 Mac 2013. Kerajaan Negeri akan melancarkan taman burung Melaka seluas 1.8 hektar berharga 16 juta dan boleh menjadi taman burung yang terbesar di Asia. Misi projek ini adalah untuk mempersembahkan koleksi dan suasana alam semula jadi bersama pelbagai spesis burung seperti Jurong Bird Park di Singapura malah ingin menjadi lebih komprehensif daripada Jurong.

Taman burung yang terletak di Taman Botanikal Ayer Keroh ini merupakan salah satu komponen pembangunan tarikan dan kemudahan yang ada di taman ini. Pada masa ini Taman Botanikal Melaka terkenal untuk kaki joging yang ingin menikmati suasana nyaman seperti di hutan tetapi selamat dan kemudahan yang selesa…

— asmaliana

raptor

Raptor Watch 2013

raptor watch

Seperti biasa pada setiap tahun peminat burung dijemput untuk melihat kawanan burung hijrah di kawasan Tanjung Tuan. Raptor Watch 2013 adalah pada 9-10 Mac. Biasanya pengunjung akan terus ke Pantai Sekitar Port Dickson untuk berkelah. Tetapi sebenarnya Tanjung Tuan adalah kombinasi pantai yang terjaga dari pembangunan dan mempunyai hutan simpan yang digazetkan untuk usaha pemuliharaan.

Untuk maklumat lanjut mengenai Raptor Watch sila layari http://mnsraptorwatch.wordpress.com/

— asmaliana

award homestay

Program Inap Desa menang anugerah UNWTO

Program homestay yang dikelolakan oleh Kementerian Pelancongan Malaysia sememangnya unik untuk pelancong asing kerana melalui inap desa mereka dapat mendalami kehidupan sebenar dalam iklim Malaysia salam satu pakej. Memanglah orang tempatan tidak begitu berminat untuk tidur di program inap desa keran ianya ibarat tidur di rumah sendiri atau rumah atuk di kampung. Masak sendiri di dapur, cari pucuk ulam di dalam semak dan mengejar ayam kampung. Semua itu sudah biasa bagi kita tetapi merupakan pengalaman yang mengujakan mat-mat saleh yang datang.

Continue reading “Program Inap Desa menang anugerah UNWTO” »

— asmaliana

Design go green melaka-01

Program Go Green di Taman Botanikal

Melaka Go Green 2012 – ‘Nurture Nature for our future’ adalah merupaka kempen kesedaran tentang alam sekitar untuk komuniti yang akan diadakan di Taman Botanikal Ayer Keroh. Tarikh adalah pada 2 Disember 2012. Masa akan bermula seawal jam 7 pagi bagi menghirup udara segar di hutan rekreasi ayer keroh. Terbuka kepada umum. PENYERTAAN 500 YANG PERTAMA AKAN MENDAPAT T-SHIRT,SIJIL DAN MAKANAN….

Continue reading “Program Go Green di Taman Botanikal” »

— asmaliana

roof top garden

Garden by the roof


Roof top garden di Manhattan pic from wikipedia

Sekarang ni di negara-negara Maju mereka mula menghijaukan bangunan-bangunan yang ada. Almaklumlah diorang ni banyak pencakar langit yang moden. Mereka yang duduk di kota metropolitan macam New York tu bangun-bangun terus nampak batu yang menjulang, nak tengok pokok yang menghijau kenalah keluar ke taman-taman yang di bina oleh Kerajaan. Sebab itu mereka banyak taman-taman rekreasi. Amalan untuk menghijaukan bangunan pula dikatakan mampu untuk menyejukkan suhu bangunan sekaligus menjimatkan kos bahan api. Ianya juga mampu menyerap sebahagian air hujan dan dapat mengurangkan banjir kilat.

Continue reading “Garden by the roof” »

— asmaliana