September 25, 2022

Briged Seni Melaka

Briged Seni Melaka or in English we can pronounce it Melaka Art Brigade is an official cultural dance & music performing group for the State Government of Melaka. Established in 1989 with a mission to to promote Melaka Cultural art and dance as one of the tourism products and introduce it throughout the country. Performance by Briged Seni Melaka are including many dance type that is choreograph for all aspect of Malaysian multi – racial community especially in Melaka that have Chinese, Indian, Baba – Nyonya, Chitty and Portuguese. This aspect also blend with modern and contemporary dance to suit all occasion but not compromising the fineness of the movement and the dance gait. Now the group are going global with experience in performing dance in country like Germany, Japan, China, United Kingdom, Indonesia, Russia and many more. The group also have their own multi skills combo that can play all sort of music like traditional Malay (unplugged), Gamelan and also pop-rock. Briged Seni Melaka has won many titles in the country such as National Champion of Traditional Music (Johan Muzik Asli Kebangsaan), National Champion of Live Band Group (Johan Pertandingan KUGIRAN Peringkat Kebangsaan), Champion of Malay Dance Festival Palembang Indonesia and National dance Festival 2007 by Ministry of Culture & Arts.

Now Briged Seni Melaka also providing performance package for corporate bodies and individual who are interested to use their service with affordable cost. The package includes:

1) Dance and Live music, with singing from briged seni artist. Duration of the performance between 45min to 2 hours.
2) Live Music Package (with singing). You can choose from Malay and English song to suit the ceremony/occasion.
3) Traditional Dance Package with ethnic dance like Malay, Chinese, India, Portuguese, Baba-Nyonya and Chetty with minus one.
4) Welcoming VIP package with traditional Malay Royal treat like full dress warrior and handmaiden, welcoming dance and martial art dance. The package can include kompang play (10 men) and Malay custom welcoming apparatus like sirih junjung, bunga pahar and bunga manggar.

Briged Seni Melaka can be contact at:

No. 7, Rumah Kerajaam, Bukit Peringgit,
75450 Melaka.
Tel : 06-2882797
Fax : 06-2882581/ 06-2882951


At Formal dinner.
at-formal-dinner.jpg


Perform at a Parade.
at-parade.jpg


Doing Chinese Dance.
china.jpg


Doing Portuguese Dance.
portuguese.jpg


Playing Traditional Games
playingcongkak.jpg


One of Their Public Performance.

asmaliana

Hi, I'am Asmaliana, I work at Tourism Melaka. I love my state, Melaka, the world heritage city by UNESCO. Don't Mess With Melaka.

View all posts by asmaliana →

32 thoughts on “Briged Seni Melaka

  1. Hi,
    saya ingin tahu bagaimana kalau nak join kumpulan seni melaka?
    bagaimana caranya kalau ada kumpulan penari yang nak membuat persembahan
    dan mereka perlu untuk pinjam peralatan yang ada?

    Terima Kasih.

    Nancy

  2. Hi Nancy,

    Nancy boleh berhubung terus dengan Jabatan Kebudayaan Melaka No Tel: 062331790 untuk mengetahui senarai kumpulan-kumpulan kesenian di bawah selian Meraka.

    Jika ingin menyewa peralatan daripada Kumpulan Briged Seni seperti costume atau servis tarian, boleh hubungi mereka untuk rundingan.Tq

  3. Asma, remember me? ur ex-classmate Dagang97-98. nak mintak tolong. my fren ckp Briged Seni Melaka johan Festival Tari Malaysia 2007. blh tlg dapatkan clip diorg? just can watch the baba nyonya dance at youtube. d others?

  4. Hi Muhsin,

    Kau dekat mana ni, Melaka ke? Kau nak buat apa dengan clip Diorang ni? Sejak bila pulak la kau minat tarian? Ok ada tapi dalam bentuk CD. Nnt aku tgk boleh convert dalam youtube ke tidak…

  5. Puan /Tuan
    Saya sedang mencari gurutari yang sudah lama mengajar di kementerian kebudayaan Melaka.
    Gurutari ini Bernama Yahya bin ? dan ia adalah kawan lama yang telah saya kehilangan perhubungan dengannya dari masa pertukarannya dari kementerian kebudayaan di kuala Lumpur.
    Saya ingin dapatkan kontek telephonenya atau e-mailnya.
    Budi bicara Puan/Tuan amatlah saya harapkan dan ribuan terima kasih.
    Kamal

  6. akum… sy zura.. saya merupakan salah seorang penari dr pulau pinang
    yang menyertai festival tari malaysia pada tahun 2007. dan pada tahun tu
    melaka menjadi juara.. tahniah saya ucapkan.. persembahan melaka pada masa
    tu memang meletup..x dapat di sangkal lagi kemenangan melaka pada tahun tu..
    ok disini saya ingin bertanya bolehkan saya dapatkan cd festival tari 2007
    dan dimana harus saya dapatkan cd tu. sy harap cik asmaliana dapat membantu sy.
    terima kasih…

  7. hi as maradana, apakabar?

    …harap2 as dpt highlight Kumpulan Muzik Briged Seni Melaka plak lahh. asik2 penari. bosan lahhhhh…..heheheh…i tiap2 hari tengok penari. bye2

  8. salam…anak perempuan sy dlm uisa 11 thn sangat berminat dlm seni tarian.
    ade tak peluang utk anak saya belajar dlm Briged Seni Melaka?

  9. HI Erni,

    Briged Seni adalah kumpulan penari profesional untuk Kerajaan Negeri Melaka dan tidak membuka sebarang Kelas Untuk Umum. Bagaimana pun sebarang minat untuk menghantar anak berkenaan kelas Seni Tarian / Muzik Melayu boleh Melalui Institut Seni Malaysia Melaka (ISMMA).ISMMA ada Kursus khas kepada mereka yang berminat sebagai jurulatih muzik, gendang dan tarian. Sasaran kepada guru atau penuntut sekolah menengah, belia persatuan atau kelab. Di akhir kursus penuntut akan diberi Sijil Penyertaan atau Sijil Kejurulatihan. ISMMA boleh dihubungi di talian 062926341.

  10. Bole..bole

    Selain dondang sayang ada beberapa tarian lain tapi tak banyak seperti:

    -Joget Lambak
    -Branyo (Portugis)
    -Dondang Sayang Versi Baba Nyonya

  11. saya memerlukan jurulatih tari untuk MRSM TGB Jasin secepat mungkin. kalo ada sesiapa yg layak dan berminat amatlah dialu-alukan agar dapat menghubungi rosmurni abd aziz 017-3036315

  12. hi,
    saya minat untuk mempelajari seni tarian…
    semasa di kolej dulu pernah join kelas tarian. saya diajar menari membawakan lagu endang yamaulai… pop yeh yeh dan beberapa lagu lain.

    sekarang saya di melaka…
    boleh saya tahu di mana saya boleh belajar menari untuk mengembangkan lagi minat saya. bagaimana cara untuk menyertainya?

    harap ada peluang untuk belajar menari dan menembangkan bakat yang ada.
    kalau boleh sertakan number untuk dihubungi atau website untuk dilawati.

    sekian terima kasih.

  13. SAYA TINGGAL DI BUKIT KATIL MELAKA.SAYA SEORANG MURID TARIAN DISEKOLAH.SEMUA LAGU SAYA DAH TAHU…SAYA MASUK PERINGKAT NEGERI,DAERAH,SEKOLAH,MACAM2LAGI LAAA AND SAYA PERNAH MEMBUAT PERSEMBAHAN DISEKOLAH SAYA SNDIRI TAU..SERONOK GILE SEMUA ORG SUKE TENGOK SAYA AND KUMPULAN TARIAN.NAMA GURU MENGAJAR SAYA IALAH PUAN HAMIDAH BTE YUSUF.

  14. Hye puan,

    Saya bru hbis study n seorg freelance dancer slame ni. Skrg bru menetap di melaka dan ingin meneruskan career saya sbgai penari, mcm mane saya nk dpt kn peluang utk menjadi penari profesional melaka??

  15. Shasha, kalau hendak menjadi profesional tentulah mempunyai kelab atau badan-badan yang berdasarkan keuntungan. Tetapi kalau di Briged Seni mereka bekerja mengikut scale gaji penjawat awam sahaja.tq

  16. boleh joint ke club ni..i berminat nk belajar menari la..
    or any suggesion for any dance class in melacca..plez..

  17. salam…. boleh tak klau saya nak mtk kumpulan ni buat persembahan di hotel grand equatorial?… klau boleh hubungi siapa ya?…

  18. Sila membuat permohonan melalui:

    Bahagian Promosi Pelancongan
    Lot 6-10, Aras 1,
    Rumah Media Melaka,
    Jalan Business City,
    Lingkaran MITC,
    75450, Hang Tuah Jaya, Melaka
    Tel: 06-230 8402 / 06-232 8352
    Faks: 06-232 8367

  19. Slm…akak shikin nei.
    Akak just nak tau ader ker tempat2 kat melaka yang buat show apa2 keseniaan melayu melaka hari2.Klau ada info tempatnya bagi tau yek. Sms pun boleh ke 019-6210439.tq

  20. Puan boleh merujuk di Institut Seni Malaysia Melaka (ISMMA) :
    Institut Seni Malaysia Melaka (ISMMA)
    No.9, Rumah Kerajaan Bukit Peringgit
    75150 Melaka.

    Tel : 06 – 2926340/2860453
    Fax : 06 – 2926337

  21. Asmalina,
    Pelajar-pelajar saya akan menganjurkan minggu Baba Nyonya pada bulan Mac 2012.Saya ingin tahu sama ada kumpulan ini dapat memberi atau tidak, pertunjukan amal (tarian baba nyonya) untuk aktiviti kebajikan yang dianjurkan oleh pihak sekolah?
    Terima kasih.

  22. yaya berminat nak join tarian,tapi x tau asas tari.kat mana boleh yaya rujuk.umur yaya skrg dah 29 tahun

  23. saya daus. ada menonton persembahan briged seni melaka membuat persembahan dalam festival tari 2007 dan menang. apa nama tarian tersebut? saya keliru kerana ada pendapat mengatakan baba nyonya tiada tarian khusus. dan saya ingin tahu jika tarian tersebut boleh ditarikan dalam pertandingan tarian kategori etnik/rakyat (bukan kreasi baru). terima kasih kerana membantu.

  24. sy ada menubuhkan kompulan kugiran yg dianggotai kanak2 bawah 14 tahun yang boleh memainkan lagu2 berirama 60an, dangdut, dan lagu masa kini. sekiranya pihak tuan berminat dengan persembahan kanak2 ni bileh telefon sy di talian 0172499533.

  25. salam sis,bagaimana saya nak apply briged seni sebgai penari kebudayaan?before ni sy pnh join ISMMA waktu saya sekolah menegah.

  26. Salam Cik Khadijah,
    Untuk memohon artis budaya Briged Seni Melaka, boleh menghantar resume bersama-sama dengan sijil2 berkaitan dan gambar. Boleh hantar di Bahagian Promosi Pelancongan, Jabatan Ketua Menteri Melaka, Lot 6-10, Aras 1, Rumah Media Melaka, Bandar MITC, 75450 Ayer Keroh, Melaka. atau hubungi di waktu pejabat 06-2328402. Terima kasih.

  27. asmaliana,

    bagaimana saya nak tempah penari untuk event jamuan raya tempat kerja saya di batu berendam.jamuan pada 23.8.2013..boleh call saya balik x di 012-6358176.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.