October 1, 2022

Make yourself at Home Please!


malayhome.jpg

Enjoy village life style at Melaka Homestay throughout the year. Be at home with sarong and baju melayu sitting at the old wooden verandah eating local fruits like durians, duku, langsat and rambutans. Walk at paddy fields… feel the open air breeze and wet your feet at the muddy field. Lunch malay style – sit cross legged with no spoon or fork and the menu are full of spices and chillies – extra hot!.


eatkeuhelayu.jpg

Currently there are homestay at Alor Gajah, Melaka Tengah and Jasin District. The usually famous are Homestay Sri Tanjung Masjid Tanah (Alor Gajah), Homestay Kampung Alai (Melaka Tengah), Homestay Anjung Bonda Asahan (Jasin), Homestay Parit Penghulu Sungai Rambai (Jasin) and Homestay Kampung Pulai (Jasin). Homestay Sri Tanjung for example have already won Beautiful Village Contest in state level twice and National Champion once.


lemang.jpg

The homestay concept offers tourist to stay with their foster families of resident from any homestay at the choosable villages. Facilities offered at the stated homestay are 28 houses in Kg. Seri Tanjung, 30 houses in Homestay Kg. Pulai Desaku Permai, 6 houses in Homestay Kg. Alai, 6 houses in Anjung Bonda and 24 houses in Kg Sungai Rambai that participate in this programme, with a total of 94 rooms available for rent. The hosts will provide food comprising of local dishes and delicacies.

For More info tourist can contact Tourism Promotion Division or directly to the Homestay Chairman. List of the homestay chairman are below:

Homestay Participants of Seri Tanjung, Masjid Tanah, Melaka.

Chairman : En. Mohd Yusof bin Salleh
Address : Lorong 1, Kg. Seri Tanjung, Masjid Tanah, 78300 Melaka
Telephone : 06-384 5853
Fax : 06-385 2330

Homestay Participants of Kampung Alai, Melaka.

Chairman : En. Akramuddin bin Hj. Abdul Aziz
Telephone : 016-6666649
Fax : 06-284 7130

Homestay Participants Anjung Bonda,Chabau, Jasin.
Chairman : En. Omar bin Md. Diah
Address : JA 5475 Jalan Omar, Sempang Bekoh, 77100 Asahan Melaka.
Telehone : 06-523 5475
Fax: 06-523 5893

Homestay Kampung Parit Penghulu, Sungai Rambai, Jasin.
Chairman : En. Suparman bin Abu
Address : Parit Penghulu Sungai Rambai Melaka
Telephone : 06-265 9808
Fax : 06-265 8188

Homestay Kampung Pulai, Melaka.
Chairman : Tuan Hj. Seman bin Derus.
Telephone : 019-608 4948.
Fax : 06-284 0414

The purpose of Homestay programme are to promote traditional kampung lifestyle and preserve it from the changes of modernization.

asmaliana

Hi, I'am Asmaliana, I work at Tourism Melaka. I love my state, Melaka, the world heritage city by UNESCO. Don't Mess With Melaka.

View all posts by asmaliana →

59 thoughts on “Make yourself at Home Please!

  1. Hi mia sara, mcm nama pelakon drama pulak yee. Ada.. malah terletak dalam daerah Melaka Tengah Pun. Homestay Alai adalah yang paling dekat. Alai lebih kurang 10 minit sahaja dari Bandar Melaka kalau tak jem. Sila berhubung dengan En. Akmarudin melalui nombor tertera di atas.

  2. Hai saya nak tanya berapa lebih kurang budget kalau nak homestay satu hari? boleh ke pelancung tempatan datang tinggal di situ?

  3. Hi saadah, package untuk budget homestay lebih kurang RM60-70 satu hari. Sudah tentu boleh sahaja Saadah, mana-mana pihak dialu-alukan. Kadang-kadang pelajar-pelajar sekolah pun ada yang datang ke homestay….

  4. salam.mia again.:P
    nak tnyer.
    selain dr kg.alai tu, homestay yg mana lagi yg dekat dgn town.?
    kg.alai tu da penoh.huhu =((

  5. Miya,

    Nampaknya last option paling dekat dengan taown adalah homestay kampong Pulai – 20 minit. Lain semua agak jauh…tapi jauh-jauh pun takdelah jauh mane. Melake kan keciiik.

  6. hyee…its mia again.heee~ 😛
    nak tnya.kat town melaka ada Hotel Johan kan?
    sbb ada kwn ckp hotel tu murah.ok laa..
    nak tau contact number hotel tu la.
    boleh tak?

    regards,
    Mia 🙂

  7. Hi mia…
    Memang ada Hotel Johan di Melaka Raya, dekat dgn Banda Hilir.
    No. tel hotel tersebut ialah 06-2865711. Selamat Datang ke Melaka. Terima kasih.

  8. hye mia..

    highly recommend u Hotel Johan tu..
    last week i dok sana kat seminggu..
    bilik cantik, bersih, besar dah most important thing is MURAH.. !!!
    xtra money tu buleh buat shopping kan…
    sbb mahkota parade n dataran pahlawan juz around the corner je..

    * suka sgt pegi melaka w/pun skang ni dah rajin jem.. =( *

  9. hai..saye student uitm,sem ni amik kos cultural studies,so kami cadang nak join homestay.
    nak mintak pendapat,homestay mane yg boleh blajar banyak culture?kami pnye group dlm 30 org.
    a.s.a.p.

  10. Hi nisa!.. Cultural studies? Subjek culture studies ke course? Kalau course maknanya sepanjang-panjang study sampai graduate belajar pasal kebudayaan ajek ler yea?

    Ok saya cadangkan Seri Tanjung Masjid Tanah, sebab diorang ada group kebudayaan kat kampung, rumah pun banyk lagi yang berbentuk traditional Melayu Melaka. Situ pun ada industri kecil untuk produk-produk makanan tempatan…

  11. akum there..

    saya tgh buat research pasal homestay kat melaka..
    so nak tanya ni kalau2 cik/puan asmaliana ada sedikit history background pasal Homestay Participants Anjung Bonda,Chabau, Jasin dan pasal Homestay Kampung Parit Penghulu, Sungai Rambai, Jasin.
    jenuh dah mencari kat internet ni..tapi tak brapa nak jumpa plak..
    so kalau ada tu..mintak2 la tolong sangat2 sendkan kat email saya..ok?
    thanks..

  12. Zis,

    Sy pun hanya ada sedikit details seperti yang ditulis dalam blog ini. Zis boleh call pengerusi mereka untuk lakukan interview…tentu labih banyak maklumat dan mereka tentu suka.

  13. as’kum puan, sy linda dr alor gajah..
    sy nak bertanya ni, adik sy minta tolong carikan tempat tuk buat program kemasyarakatan bersama penduduk kampung di salah satu tempat area melaka. Sy berminat pada slh satu tempat homestay tersebut. sy hdk bertanya, homestay ni kna booking awl ke? atau cara2nya mcm mana. leh Pn terangkan cket pd saya. Tma Kasih.
    Actually adik saya study kat UM n program ni program siswa siswi um.

  14. wslm pn linda. terima kasih di atas kesudian adik pn utk membuat program bakti siswa
    di salah sebuah homestay di Melaka. Utk makluman, Melaka mempunyai 5 buah homestay iaitu yg terletak di seri tanjung, pulai, alai, sungai rambai, anjung bonda dan ayer limau. Masing2 mempunyai kelebihannya dan adik pn boleh berhubung dengan pengerusi homestay di kawasan tersebut. Lebih baik booking lbh awal agar mereka dapat membuat persiapan awal. Pakej boleh disediakan mengikut kehendak pelanggan dan harga berdasarkan pakej tersebut. Terima kasih.

  15. salam,

    pada 11 april 09 ni ada kekosongan tak?
    nak tinggal sehari saja, ahad check out.

    boleh sebut berapa harga bagi setiap homestay diatas tak?

    yang mana satu dekat dgn town?

  16. Hi Anita,

    11 april mmg ada kekosongan tu buat masa ini. Dekat dengan town adalah Homestay Alai. Better berhubung terus dengan Pengerusi Homestay terus untuk tempahan rujuk number telefon seperti dalam posting.

  17. assalamualaikum asma,

    homestay mana yang paling hampir dengan politeknik merlimau?

  18. Niza,

    Homestay yang paling dekat dengan Politeknik Merlimau:

    1) Homestay Pulai
    2) Kampung Parit Penghulu, Sungai Rambai.

    Kalau nak rasa lebih kampung Parit Penghululah. Dua-dua mmg dekat dengan Politeknik Merlimau.Tq

  19. Salam Asmaliana,

    Boleh saya dapatkan list homestay di melaka terutamanya yang unik dan bercirikan tradisional. Terima kasih.

  20. Nell,

    Homesatay yang ada di Melaka hanya seperti di posting ini sahaja tiada tambahan. Senarai di blog adalah terkini. TQ.

  21. hi…
    kak dari singapura, baru nonton berita rtm1 pasal homestay pat melaka. kak (5orang)/ 2hari/1malam jer. berapa kos untuk kami sekeluarga. termasuk makan tengahari dan makan malam. kalau boleh nak yang lawat tempat yg ada lembut/kambing dan sawah …. kenduri dan makan buah tempatan…. harap dapat balasan secepatnya….. maaf kalau bahasa melayu saya kurang di fahami

  22. Hi Kak Yati,

    Memang ada homestay area Sungai Rambai yang boleh ada Lembu, Sawah dan Kambing. Termasuk dusun durian. Nanti saya nanyakan berapa rate terkini yang mereka boleh offer pada Kak Yati. ….

  23. hi… saya masih menunggu… boleh kasi contact orang yg incharge ? kak yati boleh call dia sendiri

  24. aloo, nak tanye pasal rate yang terkini untuk homestay yang tersenarai diatas jika nak duduk
    selama 2 hari 1 malam..

  25. tumpang tanya cik,
    nak cari hotel/motel/homestay area alor gajah utk EID2009,boleh bagi info tak?

    tq

  26. Hi asma…nk tanye selain dengan hotel sri impian..ade x budget hotel or motel or homestay yq dkat nqn town jasin…budget dlm bape ek??

    mekasih

  27. Dekat-dekat dengan town takde homestay, tapi ada satu lagi hotel The Trend Hotel. Hotel bajet rasanya harga starting dari RM60 . Cuba call 06- 286 1199 untuk price.

  28. hai…
    nk tyelh..harga tok student pun sama ker gan harga pelancung biasa?
    atau klu tok student die ada bg diskaun?

  29. Mysara,

    Please contact the homestay operate for that date. You have to direct booking with them. The contact number as stated in my blog. tq

  30. salam ..asma saya nak tanya ada tak umah atau homestay kat melaka yg bleh disewa.. kalau dapat umah kayu tapi tak nak tinggal dgn tuan umah. nak sewa 2 malam because nak pi ramai 2 famili.. kalau ada tlg bg info..tq

  31. izan.
    saya nak tamya ada tak umah atau home stay kat melaka yang berdekatan dgn water world afamosa yang boleh disewa .Kalau dapat rumah kampong . nak sewa 1 malam becauce nak pegi ramai family.

  32. Di Alor Gajah homestay yang ada hanya di Masjid Tanah. Rumah Kampong kena surveylah. Tapi boleh juga cuba chalet di Brisu (D-Paradise) atau sewa saja Bungalow di Waterworld. Berbaloi juga, rumah besar dan ada swimming pool. Rasanya dalam RM600 sahaja.

  33. Salam satu msia,
    saya ingin membuat satu reunion utk kelas dlm 20 org . perlukan ruang homestay yg membenarkan kami membuat barbeque, sukaneka dan karoke.. homestay manakan yang sesuai? sebab takut mengganggu ketenteraman awam/ masyarakat kampung yg lain…

  34. i am looking for a homestay in a traditional kampung house with padi field & river.. any recommendation

  35. A’kum…
    Boleh tak hantar saya gambar homestay? Look nice. Klau boleh saya nak tengok bahagian dalam rumah. berapa bilik tidur dan berapa harga untuk 1 malam?
    Terima Kasih
    yaty dari singapore

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.