pulau besar

Pulau Besar Melaka a Version of Monte Cristo Here..

Ever heard of Monte Cristo Island? Yeah go to the Music Valley and buy Count of Monte Cristo Movie. In the movie the islands was remarks as a mysterious island known only to pirates. Many sunken treasure like gold coins burried there. Monte Cristo, a tiny Italian Islands with mysteries is filled with saints, monks and pirates.

In Melaka we have a similar Mysterious islands. Maybe far more mysterious in terms of mystic and legends. That is Pulau Besar or The Great Island. Pulau is Island and Besar is Great, so it will be Great Island in English. Pulau Besar located about 3 kilometer from the main Jetty, Anjung Batu. There are no permanent resident at the islands, just daily tourist and workers from the one and only resort there the Chandek Kura. Journey by boat from Anjung Batu Jetty will take approximately 20minutes.

Pulau Besar Island
pulau besar

The Islands were recorded to have at least 23 legendary / mystery / mystic or holy spot. Some of the mystic spot are:

Sultanul Aarifeen Tomb,
-Sultanul Aarifeen believed to be a pious man came from Baghdad in early days Islam came to the Malay Archipelago.

Well at the island Feet
-A well use by the Japanese soldier duiring WW2 to behead the prisoners.

Skull Rock
-A rock similar like a shape of human skull, believed there is a treasure in the rock but none of the try to blow off the rock are successful.

Salt and Tasteless Shrine
-Some sort of small pond near to the beach. When the water is low (sea) water from the shrine will not be salty.

Genie Village
-Locals said there are about 146 genie village here. Of course you cannot see it with the naked eye.

A Ripping Stone
-Huge stone at the center of the islands, the stone is rip at the center, believed done buy a Warrior Name ‘The Black Tonge’ who rip the stone by his tongue.

-Snake Shrine
-A shrine made by a Priest that can turn into a big snake,person who is lucky will get a bag full of coal from the shrine and will turn to an unknown treasure but must open the bag when you off the islands and at home.

-Yunos Cave
Cave for person want to meditate and could get great ability or power. One must dive to enter the cave because its opening is beneath the water level.

-Madam Mussallimah the Witch Well
Musallimah was an old witch that can cured many disease.Old folk said the water from the well is very good for luck charm and health.

Jetty to the Island
from the jetty

In a fisherman boat to the Island
boat to pulau besar

Many others old shrines, well, tomb, old trees and pond that have their own legends and mysteries as told by the locals. A trip to the main jetty from Melaka Sentral took only 20minute. From Anjung Batu take a boat cost about RM12 for one trip. You can camp or just take the chalet. Not many modern facilities here, make sure to bring all your equipments if you plan to stay 2 or 3 days. Usually you can find people going to fishing, student doing motivational course or some tomb worshiper going to the Islands.

One of the many tomb there..
tomb

One of the good luck shrine
well for charm

Between Monte Cristo Island and Pulau Besar Island, the similarity maybe in terms of the mystic stories by the local folks. But for environmental and ecosystem care, Monte Cristo Islands got the best management from the Italian Government. Now only 1000 visitors are allow to access the Islands a year but with a stringent procedure from the Italian government.

For more picture about Pulau Besar the Fantasies Island, go to the reactivatezul fotopages.

— asmaliana

Other Interesting posts:

50 thoughts on “Pulau Besar Melaka a Version of Monte Cristo Here..”

  1. Hi,

    I’m interested in visiting the island. Do you have any contact info for hotels?

    M. Huq

  2. Natassia,

    As far as I know, Chandek kura is a small budget challet that only offer accomodation with no package of activitties. Visitors usually go to Pulayu Besar for a reason an the arrange the activities by themselves….

  3. saya dan keluarga hendak ke pulau besar pada 13hb march 09.saya nak tahu chalet yang murah berhampirian dengan makam sheikh ariffin.

  4. En. Hanif

    Jauh mahupun dekat, di Pulau Besar tiada lagi chalet lain selain hanya satu iaitu Chandek Kura Resort. Kecuali En.Hanif hendak bermalam di Melaka (daratan).

  5. ::: Below are my other [trip] webpage to Pulau Besar, Melaka on 18-19/11/2006
    ::: But nowadays, the island is quite different than before, cleaner & more beautiful
    ::: especially the tombs. And more peaceful.

    ::: 1) http://reactivatefoto.blogspot.com/2009/03/pulau-besar-melaka-ii.html AND,
    ::: 2) http://reactivatezul.fotopages.com/?entry=992645

    ::: Be careful when make a reservation, because it depends on the boats that are used
    ::: to travel between the island & the mainland Melaka. Make sure to catch the boats
    ::: on the right time & watch the schedule. Usually it’s really packed during weekends &
    ::: holidays. There is no boat ride at late evening & at night.

  6. Ada chalet di Mainland pulau Besar Malacca?Ada tak tempat makan (warong)mudah di dapat?
    Sebab ada beberapa keluarga hendak suasana kampung dgn mudah dapat makanan melayu dan India.

  7. Dear Asmaliana,
    I am from Tropika Selesa Sdn Bhd the new operator of the Puteri Island Resort, Pulau Besar, Melaka.
    I humbly extend an invitation to you to come over to our place for an update on the latest development at the resort.
    Would appreciate if you could contact me at 013-7683300 or En Kamaruddin Hassan, the CEO, at 013-7104037/017-7225300 in advance so that someone will be at hand to brief you.

    We look forward to see you.

    Thanks and best regards,
    Moidin

  8. Dear Mr Moidin,

    For your information, on 20th Oct we had a recee tour at Pulau Besar and we went to your resort. I knew your resort known as D’Puteri Kurnia Resort now. I think you have to upgrade your resort as soon as possible because there is demand. And now, you are the only resort operate. I got a lot of readers enquiries about Pulau Besar and they want to spend time / holiday there. For now, I want the detail information and picture of your resort for updating the hotel directory. Hope to hear you soon and I will contact you when I come to Pulau Besar next time. thank you.

  9. Salam Puan Asmaliana. Persatuan kami bercadang untuk mengadakan perkhemahan di Pulau Besar pada bulan 2 selama 2 hari 1 malam. Saya ingin bertanya berapa limit chalet diperlukan dan ada x aktiviti kayak ataupun lawatan keliling pulau menaiki bot. Jangkaan penyertaan adalah sebanyak 165 peserta.

    T.Kasih – Muhammad Nabil Zainal

  10. Pembetulan.

    Maaf bukan chalet yang dimohon tapi tapak perkhemahan yang boleh memuatkan bilangan peserta tersebut. Ada x pakej-pakej untuk perkhemahan seperti penyewaan khemah?..TQ

  11. Salam En. Nabil,

    Terima kasih di atas minat pihak tuan mengadakan aktiviti di Pulau Besar.
    Untuk makluman di Pulau Besar terdapat kawasan perkhemahan dan chalet yang
    boleh menampung peserta aktiviti En. Nabil. Aktiviti kayak dan mengelilingi pulau boleh dilaksanakan mengikut permintaan. Di sana juga terdapat, 26 tempat bersejarah dan boleh diterokai semasa aktiviti junggle trecking. Sekiranya berminat, saya boleh bantu uruskan
    untuk En. Nabil dan sila hubungi saya di talian 012-6355301. Terima kasih.

  12. dear asmaliana,

    I am planning to stay 1 night in pulau besar. Can u let me know is there any chalet or resort to accomodate 10 to 12 pax for a night

    Regards,
    Aini

  13. My family members bercadang utk bercuti di Pulau besar selama 3 hari pada Chinese new year yang akan datang. Saya difahamkan ada terdapat banglo kayu milik persendirian untuk di sewa. Boleh saya dapatkan information berhubung banglo tersebut dan perkhidmatan boat yang disediakan dan dari mana2 pengkalan yang menyediakan perkhidmatan tersebut. Terimakasih.

  14. betulke pulau ni keras? xboleh buat salah nti kene apa apa ke?

    sya nak buat parti dengan kawan2 kt pulau tu tp takut kene paranormal things and also kene ambush oleh jabatan agama @ pihak berkuasa lain

    is there freedom on the island?

  15. Kalau tak buat perkara yang tidak menyalahi undang-undang takkanlah pihak berkuasa nak serbu. Ada ramai yang camping juga disitu. Tentang keras itu adalah taboo dari orang-orang tempatan. Cara awak bertanya saja nampak mcm dah percaya. So ikut lah kepercayaan tu. Setakat saya pergi ke sana ok-ok saje. Lagi satu, Pulau Besar ni bukan private sangat kalau nak buat private2 party ni. Ada beberapa section di pulau ini yang dipunyai oleh individu-individu tertentu dan Agensi Kerajaan seperti Majlis Agama Islam dan PKNM. Ramai juga yang duduk di sekitar surau untuk Melawat tempat-tempat tertentu untuk berdoa.

  16. utk makluman putera island resort ditutup kerana dalam proses renovation dan akan dibuka mulai tahun hadapan.
    di pulau besar, kami mempunyai sebuah lagi resort yg beroperasi iaitu d’kurnia puteri resort yg dahulunya
    dikenali sebagai imm puteri. datanglah ke melaka ok….nanti contact saya ok. tq

  17. slm. pn asmaliana. saya n rakan2 yg lain (6-10 org) bercadang nak bercuti kat pulau besar 2hari 1malam or 3hari 2malam (mengikut budget). so, bleh tau x package or harga yg ditawarkan chalet di sane. lagi 1 kalo bleh saya nak dptkan aktiviti2 yg bleh dilakukan kat sana n fees nya.. tq.

  18. ASM WBT. Saya ingin bertanya adakah Chandek Kura Hotel ada menyediakan perkhidmatan kenderaan untuk mereka yang ingin melawat ke tempat sejarah? selain itu, bolehkan saya tahu direct number contact utk menanyakan ttg harga chalet reservation? terima kasih…

  19. Salam Pn. Asmaliana.

    Terima kasih di atas bantuan memberi nombor chalet & banglow at Pulau Besar..

    Harap apabila saya sampai disana tiada masalah untuk penginapan (sudah buat tempahan di D’Puteri Kurnia Resort dgn Cik. Anna) semalam..

    Saya harap ada web untuk chalet dalam Pulau Besar supaya lebih senang untuk pengujung buat tempahan dan menikmati percutian di sana.

    Sekian, terima kasih..

  20. Hi Alia,

    Selamat bercuti dan berhati-hati jika ingin buat aktiviti luar seperti jungle trekking melalaui padang golf ke resort di sebelah belakang pulau besar. Pemandangan mmg cukup menarik..tq

  21. evening pn asmaliana,

    can i know what do you mean by “berhati-hati jika ingin buat aktiviti luar seperti jungle trekking melalaui padang golf ke resort di sebelah belakang pulau besar”..hihi..is there something we shoud know?..hihi =)

    sebanarnya saye nk tnye, sye plan nk holiday kat pulau besar on this 2-4 julai 2010 nih..so boleh tak pn bg any suugestion about chalet and rate..
    klau boleh nak cari chalet yang seaview…ade tak yer?

  22. TQ for sharing yr info. Just had 2nites stay at Tropika Selesa (06-29558899/06-2938753)with my hubby. Speed boat (fm Jetty Anjung Batu)costs RM100 to/fro while ferry (Jetty Umbai) costs RM14 to/fro. Chalet rate @ RM90-130; fan,aircon,water heater & water boiler kettle. Generator power off 12:00-5:30 daily except Sat. Bring extra food as shops close @ 5-7pm (depending on crowd). Camping tents avail for hire.Most unique, unspoilt legendary island ever visited in M’sia. Just wished that people do not discard rubbish everywhere. May it remain peaceful!

  23. May I have the contact number for any hotel or resort in Pulau Besar. I would like to ask for detail of the accomodation rate. Thanks a lot ya !

  24. SALAM . BOLEH EMAIL KAN GAMBAR CHALET TAK KALAU BOLEH SEBELUM JAM 02 PTG HR NI , KLU TAK DE HALANGAN SY NAK TEMPAH CHALET PD 05/11 NI TUK 2 HR 1 MLM. KIRE NI URGEN GAK LAH, SBB NAK BERCUTI NGAN FMILY KAT PULAU BESAR.

  25. May i know who should i contact if i want to stay overnight at pulau besar? I planning want to go on 1 Jan 2011.

  26. Salam, pada 2009, i ada ke pulau besar dr jety umbai, setahu saya di pulau besar ada resort, tapi resort yg hanya 70% siap dan resort yg ada sudah ditinggal sekian lama dan pulau tersebut telah di beri sebuah syarikat yg berkerjasama dg pknm utk project terminal simpanan minyak. semasa i lawat 3 jam disana, tiada seorang pekerja pun disana, kalau bercadang overnite, bawalah makanan,perubatan secukupnya dan jgn lupa bawa handphone.

  27. salam sy hendak ke pulau besar pada thun bru cin ini..boleh sy dpt kn num contact chalet yg dkt dgn makam sultan al arifin..sy nk nombor challet 10 ke bwh..yg dkt swimming 2..

  28. Salam, sy nak tanye.. Ade tak aktiviti memancing di kelong kat sane..? Maksud saya, kita naik bot dari Pulau Besar ke kelong berdekatan untuk memancing. Ada tak perkhidmatan spt itu di sana..?

  29. Saya nak ke P. Besar cuti Chinese new year ni 3&4/2/2011.
    boleh saya dapatkan sedikit detail….cara nak ke sana, tempat tinggal, ada guide tak ??????

  30. I am planning to have Family Day at Pulau Besar.
    Total of 40-50 persons include children.
    Do you have any package for this kind of group for 3 days and 2 night stay.Date, roughly on June,2011.

  31. En. Muhamad Zan, you need to call the Chalet operator at Pulau Besar – D’ Puteri Kurnia Resort. Contact numbers is 06-2955899/062938753. They got all the packages you needed. thx

  32. kami sekeluarga ingin bercuti ke pulau besar…kalau boleh nak taula brapa harga untuk bermalam d chele utk 1mlm……tk

  33. JUST NEED TO CHECK THE FERRY TIMEINGS AS SOME PEOPLE SAY THE LAST IT AT 6.30 WHILE SOME SAY 10 SO I NEED THE CONFIRMED ONE.THANK YOU.

  34. sy nk b’cti ke plau besar pd 7,8,9 hb 10 nie…since sy still seorg student, sy cri chalet @ resort yg murah utk stay…+ sy nk dpt’n mklmt ttg transportation to d island itself…

Leave a Reply