Eye on Melaka

Eye on Melaka

Eye on Melaka
The Melaka Pirate Park – Nice…..

New attraction in Melaka!! Eye on Melaka is coming to town. It was located in Melaka Pirate Park at the Old Express Bus Station near Jalan Kilang, Melaka. The view of river bank is very nice and you can see the newly develop Melaka River (Venice of The East in 5 years time) from the sky when you are on board this Eye on Melaka. Also known as Ferris Wheel. The whole new attraction is known as Melaka Pirate Park, we also have a Pirate Ship and a Tramboline Bungee.

This is the ideal opportunity for someone to get to grips with all the various aspects of Melaka if you are visiting. Even better, if you’re a local and spend your time playing free online bingo or just watching TV on weekends, you might just be tempted to come down to take a look. There are plenty of activities for all the family, and it should be a great evening out for everyone who comes along. Open daily, from 6pm – 11pm

The entrance Fee :
Single :
Adult : RM 5.00
Children : RM 3.00

Package :
Adult : RM 10.00
Children : RM 8.00

Ferris Wheel
The Ferris Wheel – Eye on Melaka

Have a try at this Melaka Pirate Park and you will enjoy it. :)

Pirate Ship View from the Ferris Wheel
pirateship

Trampoline Bungee
trampoline bungee

Night View
eye on melaka night view

— asmaliana

Other Interesting posts:

49 thoughts on “Eye on Melaka”

  1. Salam.

    Terlebih dahulu, izinkan saya berbahasa melayu.

    Pertama, tahniah atas kewujudan blog ini.
    Kedua, saya teruja untuk membawa anak-anak murid saya ke
    Eye On Melaka ini. Bagaimanakah prosedurnya yang betul?
    Ketiga, apakah keistimewaan yang terdapat di sini yang
    boleh saya ceritakan kepada anak-anak murid saya?

    Harap dapat maklum balas segera.

    Terima kasih.

  2. Cikgu Nazrul,

    Eye on Melaka adalah ferris wheel biasa seperti mana-mana ferris wheel. Cuma ferris wheel di sini gondolanye bertutup secara automatik dan berhawa dingin. Tiada prosedur yang spesifik hanya datang beli tiket dan bermain.

    Eye in Melaka ini terletak di tebing Sungai Melaka yang sudah dipulihara dengan kos 300 juta. Daripada ferris wheel kita akan dapat melihat pemandangan bandaraya Melaka yang bersejarah dan bewarna-warni.Selain daripada ferris wheel, kanak-kanak boleh lah bermain Kapal Lanun, trampoline bungee.

    Selepas itu dicadangkan untuk menaiki teksi air menyusuri Sugai Melaka yang kini telah pun tersenarai dalam World Heritage Site oleh UNESCO. Jika Cikgu hendakan diskaun boleh lah menulis surat terus ke pejabat saya.

  3. salam sejahtera..

    Saya merupakan pelajar tahun akhir dari Politeknik Merlimau Melaka untuk jurusan diploma pengurusan pelancongan. Saya ingin membuat kajian mengenai Pirate Park untuk tugasan Interpretasi Pelawat. Oleh yang demikian, saya ingin bertanya organisasi mana yang menguruskan tempat ini dan prosedur yang perlu saya lakukan untuk membuat temujanji.

    Kerjasama dari pihak tuan amat saya harapkan.

    sekian,terima kasih.

  4. Hi Cik Nor,

    Untuk membuat kajian tentang pirate Park sila hubungi terus pihak pengurusan En. Faris di talian 016-6669306.

  5. saya berminat membawa pelajar saya untuk menaiki eye on melaka. tetapi saya tidak
    tahu bagaimana untuk menghubungi pihak yang berkenaan. utk pengetahuan tuan saya pernah
    menghubungi no telefon yang telah diberikan tetapi tidak dapat dihubungi.oleh yang demikian
    bolehkah pihak tuan memberikan saya alamat, no telefon dan no Fax bagi memudahkan saya
    menghubungi pihak tuan.

  6. Pn Saufiah,
    Terima kasih di atas minat pn untuk datang melancong di Melaka.
    Untuk lawatan ke Eye on Melaka, pihak pn. boleh berhubung dengan pengurusnya iaitu En. Fareez di
    No. Tel: 019-6669306 atau berhubung dengan saya di talian 012-6355301. Sila nyatakan tarikh, masa dan jumlah peserta lawatan. Terima kasih.

  7. saya rasa blog ini sangat bagus dan terbaik.
    yang pernah saya kunjungi.tahniah….saya juga boleh promosikan kepada kawan saya yang lain tentang blog ini.

  8. Hello there, I’m curious, if every gondola is air-conditioned, does that mean an air-conditioning unit is attached to each gondola or the air-conditioning comes from a primary source like those in buildings? I would be surprised to find each gondola has an air-cond like the ones people would have at home attached to it.

    Thanks for the reply.

  9. Yes every unit of it has build in air-cond, of course not the size of home unit but attached at the gondola body/roof. You just can see the air hole not the unit itself same goes to smaller one eye on melaka.

  10. salam..bagaimana untuk saya mendapat tiket
    separuh dari harga ye? saya pernah buat surat kepada zoo melaka
    dan memohon untuk lawatan beramai staf pekerja kami bersama kelaurga,
    dan kami mendapat separuh dari hagra tiket tersebut.
    jadi kami berminat untuk menaiki eye on melaka tu?

  11. Boleh.. jika lebih dari 10 orang akan dapat potongan. Boleh lah kemukakan surat kepada Bahagian Promosi Pelancongan dan saya akan bantu forwardkan kepada pihak eye on melaka. Jangan lupa melawat eye on malaysia juga!…

  12. salam…sorry i silap bukan eye on melaka …i nak tiket tu eye on malaysia…
    so nanti i buat surat yer.tq

  13. Selamat petang,

    saya ibu kepada lima orang anak, 2 orang sekolah menengah dan 3 orang sekolah rendah.

    soalan pertama saya, adakah sesuai membawa anak-anak ke eyes on malaysia bagi memenuhi aktiviti cuti sekolah dan setiap games yang ada ini adakah selamat bagi kanak-kanak di bawah 12 tahun..?

    soalan kedua, di sana adakah terdapat tempat untuk mandi manda..?

    sekian, terima kasih

  14. Selamat petang Ann,
    Terima kasih kerana sudi melawat blog saya.
    Berkenaan soalan Ann, memang eye on malaysia sesuai utk aktiviti
    cuti sekolah anak-anak Ann dan ia terjamin selamat. Semua permainan
    di eye on malaysia & eye on melaka selamat dan diawasi oleh orang yg berpengalaman.
    Di kawasan tersebut tiada tempat mandi manda dan mungkin Ann boleh membawa
    anak-anak ke A’Famosa Water World yg terletak di Alor Gajah, Melaka atau membawa
    ke kolam renang awam MBMB yang terletak di Banda Hilir. Selamat melancong ke Melaka.

    Terima kasih.

  15. assalamualaikum…

    sy cuma nk bgtau sy ade ke eye on melaka d sungai melaka.tetapi malang sekli staf di
    sana amat tidak mesra malah agak berlagak pulak.sy nk menikmati pemandangan malam yg cantik
    di sana terbantut pulak.harap boleh diperbaiki.tq

  16. Pn, kebiasaannya syarikat pengendali mengambil pekerja kontrak sperti pelajar lepasan SPM untuk urusan jualan tiket bagi mengurangkan kos. Pertukaran staff yang kerap menyebabkan kualiti perkhidmatan pelanggan tidak dititikberatkan. Bagaimanapun saya kana berhubung dgn mereka untuk penjelasan ttg perkara tersebut…

  17. nk tny cket je….x byk..hehe…yang dikatakan pakej th,mcm mane n also single fee th…not really clear about it..kalau dari palace hotel, nk g umbai (tmpt ikan bakar plg sedap) or any other suggestion, bape lame masa diperlukan utk ke sn…n folo which way…tq…

  18. Hi…yg pakej tu adalah utk 3 games & yg single hanya utk 1game di eye on melaka.
    dari palace hotel ke ikan bakar umbai akan menggambil masa 20 minit / 20km. awak boleh
    ikut jalan ke muar iaitu hotel palace terletak di jalan munsyi abdullah – semabok – kandang – alai – telok mas – umbai – perkampungan ikan bakar terapung (restoran yg selesa & bnyk pilihan). tq. selamat melancong ke melaka…bila tiba di umbai tu..nk dekat dgn umah as…singgahlah kalau free ye. tq

  19. Salam,
    Nak tanya, pakej tu meliputi 3 permainan. Boleh nyatakan permainan apa?
    Jika membuat lwtn ke sini,
    berapa lama agaknya akan berada di sini menghabiskan 3 permainan tu?Andaikan 40 orang pelajar.

    Terima kasih.

  20. Assalamualaikum..

    Saya adalah guru kepada murid-murid Pendidikan Khas..Kami merancang untuk membuat lawatan ke melaka pada bulan 5 nnt..Rasenye berapa kos untuk seorang murid OKU?Ada diskaun x?Ahli rombongan seramai 42 orang termasuk ibu bapa dan guru..

  21. Pn. Nor,

    Sudah tentu kita akan membantu dalam urusan diskaun tiket ke tempat tersebut. Saya tak dapat memaparkan harga diskaun disini. Pn Nor boleh lah menghubungi saya dan buat surat secara bertulis ke Bahagian Promosi Pelancongan (Attn. Asmaliana Ashari) dan saya akan cuba mengusahakan perkara ini..

  22. eye on is the best…..
    I suke datang kat sane…..
    next time saye balek kat malaysia….

  23. hai saya ckgu hajar dan saya berminat untuk membuat lawatan para pelajar ke 3 tempat tersebut. Ada diskaun tak untuk rombongan 40 orang? bagaimana caranya?

  24. saya ada baca di akhbar tentang monorail di Melaka, jadi saya nak tahu samada ia telah siap atau tidak.

  25. Hi..i tak pernah lagi pegi Pirate Park..mcm best je..Klu i datang nti bley la u temankan i kat Pirate Park :-)

  26. a’kum…
    sy nk tny bagaimana nk buat tempahan untk lawatan 80 pelajr n 10 guru n camne nk dapatkn diskaun utk ke tmpt t’sbt? terima kasih

  27. A’kum….asmaliana
    sy dh try contact no yg awk bg hari2 tp x dpt dhubungi..
    slh 1 no 2,tuannye ckp die bkn en. fariz…
    hope blh tlg sy dptkn info ttg pirate park 2 yea…tqvm

  28. You you should change the blog subject title Eye on Melaka | Tourism Melaka to something more generic for your content you make. I enjoyed the post nevertheless.

  29. Salam,

    Saya bakal ke Melaka 12 dec 2010 ni. Seramai 40org dewasa. Mcm mana nk dapatkan diskaun utk naik eye of Melaka?
    Terima kasih

  30. nk tnye..pakaian untuk mndi di wonderland melaka bebas ke?atau ade syaratnyer…?sbb sy bertdung,..

Leave a Reply